ESEF CoverN

Concerto

Het jaarverslag volgens de ESEF-normen

Een verplichting vanaf 2021

Vanaf 1 januari 2021 moeten de geconsolideerde IFRS-jaarrekeningen van alle emittenten op de financiële markten van de Europese Unie ingediend worden bij de FSMA in het nieuwe ESEF-formaat (European Single Electronic Format).

Ook alle jaarlijkse financiële verslagen (JFV’s) in de zin van de Transparantierichtlijn en de universele registratiedocumenten (URD’s) die dienen als jaarlijks financieel verslag moeten in xHTML-formaat beschikbaar zijn.

iXBRL en xHTML - wat is dat?

ESEF is gebaseerd op de inline eXtensible Business Reporting Language (iXBRL). iXBRL is een gegevensformaat dat een snelle vergelijkbaarheid van de jaarlijkse financiële verslagen mogelijk maakt. Grote hoeveelheden financiële informatie kunnen op deze manier gemakkelijk worden geanalyseerd en vergeleken door beleggers, analisten en auditeuren. Het uiteindelijke document zal in xHTML (een webformaat) gegoten worden, met inbegrip van iXBRL-tags.

Nieuwe beperkingen

Hoe kunt u tags toevoegen aan uw documenten met behoud van de grafische en creatieve kwaliteiten van het jaarverslag? Met inachtneming van uw deadlines, die per definitie al erg krap zijn?

Hoe kan worden voorkomen dat de correcties die in de InDesignbestanden aangepast worden, eindeloos moeten worden overgedragen naar de bronbestanden? Kortom, hoe minimaliseert u het risico op fouten, de stress en de verspilde tijd?

De Concerto-oplossing?

De tags op cijfers en Notes toevoegen in uw Word-bestanden, via een online tool, voordat u zelfs maar begint aan de lay-out! De lay-out blijft “gesynchroniseerd” met uw tags.

Aangezien een groot deel van de tags automatisch wordt gegenereerd, moeten ze enkel worden gecontroleerd of aangevuld worden met een gekozen voorstel. Dit werk kunt u zelf doen, één van uw dienstverleners, of toevertrouwen aan Concerto.

Het belangrijkste voordeel? Alle tags worden opgeslagen, zelfs als er nadien correcties worden aangebracht.

De kers op de taart is dat al het werk in het eerste jaar herbruikbaar is voor de volgende jaren. U past de nummers aan, en de tags blijven. Het werk van het eerste jaar wordt dus hergebruikt voor de volgende jaren. Op dezelfde manier kan het taggen in één taal gerecupereerd worden voor andere taalversies.

Solide partners

Als specialisten op het gebied van jaarverslagen zijn we al lang op zoek naar de technische antwoorden die onze klanten een eenvoudige, betaalbare en efficiënte oplossing bieden voor hun behoeften. En die bovendien ook compatibel zijn met hun productieprocessen.

We hebben maandenlang contacten gelegd, vergeleken en getest. Hierdoor kunnen we u vandaag een keuze aan hoogwaardige hulpmiddelen bieden om uw verslag samen te produceren in een moderne en communicatieve layout, en die bovendien voldoet aan de ESEF-eisen. We kunnen ook de volledige tagging verzorgen, in samenwerking met een lokale partner gespecialiseerd in dit veld (geen outsourcing in het buitenland).

Raadpleeg onze referenties.

Beoordeel in de praktijk

Wij staan ter beschikking om uw vragen te beantwoorden en een test te organiseren in realistische omstandigheden om u de voordelen van het systeem te laten zien. Dit kan op afstand worden gedaan, zonder software-installatie, of we kunnen elkaar ontmoeten wanneer het u uitkomt.

Naast de voorgestelde tool, wordt u bijgestaan door een toegewijd en ervaren team, zij het op strategisch, technisch, grafisch of inhoudelijk gebied.

Voor meer informatie:
Kenneth De Kegel
kenneth@concerto.be
+32 491 72 99 45